Huuhkajien laitahyökkääjä Pyry Soiri toivoo kestävämpää kulutuskulttuuria jalkapalloon

Liikunnan Kehitysyhteistyö LiiKe järjestää yhteistyössä SuomiAreenan kanssa keskustelutilaisuuden jalkapallosta ja Kestävästä Kehityksestä Allas Sea Poolilla 15.7.2021 kello 10.-10.45. Keskustelemassa ovat jalkapalloilija Pyry Soiri, valmentaja Markku Kanerva, Presidentti Tarja Halonen, Palloliiton varapuheenjohtaja Katri Mattsson ja LiiKen puheenjohtaja Ville Kaunisto. Striimattavan tapahtuman juontaa toimittaja Janne Hopsu. LiiKen viestintäharjoittelija Hertta Huovila haastatteli kaikki osallistujat ja kyseli heidän suhteestaan jalkapalloon ja kestävään kehitykseen. Ensimmäisenä vuorossa on Huuhkajien laitalinkki Pyry Soiri.

 

26-vuotias laitahyökkääjä Pyry Soiri on nuorempana harrastanut jalkapalloa Mosambikissa, Namibiassa, Tansaniassa ja Suomessa. Sittemmin harrastus on kääntynyt uraksi ja johtanut Tanskan Superliigaan. Tänä kesänä Soiri edustaa Suomen maajoukkuetta eli Huuhkajia jalkapallon EM-kisoissa.

Monipuolinen tausta on opettanut Soirille avoimuutta uusia kulttuureita kohtaan ja tuonut tuttavuuksia eri kulttuureista.

“Uskon, että se myös näkyy minussa ihmisenä. On mielenkiintoista oppia ymmärtämään erilaisia kulttuureja ja sitä, miten ihmiset käyttäytyvät.”

Jalkapallo on antanut Soirille tavan ilmaista itseään. Laji on myös kehittänyt monipuolisesti elämässä tarvittavia taitoja, erityisesti tiimityöskentelyä.

“Sanoisin, että jalkapallossa kaikista tärkein asia on kommunikaatio. Se on sellainen ympäristö, jossa on pakko puhaltaa yhteen hiileen. Sitä kautta oppii tekemään yhteistyötä toisten kanssa ja ymmärtämään muita ihmisiä.”

Soiri pitää jalkapalloa hyvänä lajina jokaiselle, sillä kentällä kaikki ovat tasa-arvoisia. Jalkapallon aloittamiseen ei myöskään tarvita kovin kalliita varusteita, joten kynnys sen aloittamiseen on matala.

Jalkapallon ympärillä on kuitenkin valitettavasti myös paljon lieveilmiöitä. Tämän myös Soiri tiedostaa. Hän mainitsee keskeisiksi epäkohdiksi muun muassa varusteiden epäreilun valmistuksen, liiallisesta kaupallistumisesta johtuvan raha edellä -ajattelun ja suuret palkkaerot.

“Rehellisesti tuntuu, että ainoa mikä ratkaisee on raha. Se määrittää tällä hetkellä paljon lajia ja lajin kehitystä.”

Soirin mielestä kestävästä kehityksestä ja vastuullisuudesta pitäisi puhua enemmän ja siirtää puhe myös tekoihin.

“Fakta on, että meidän tulisi ylipäätään parantaa toimintaamme. Meidän tulisi olla kestäviä kuluttajia kaikessa.”

Kestävän kehityksen teemoista ja tavoitteista ei Soirin mielestä puhuta vielä tarpeeksi jalkapalloseuroissa.

“Mielestäni näistä teemoista ei ole varsinaisesti ollut puhetta tai koulutusta niihin liittyen. Toisten pelaajien kanssa näistä tulee puhuttua jonkun verran, mutta mielestäni sen pitäisi tulla enemmän myös sieltä ylhäältä.”

Yksi tapa edistää kestävämpää toimintaa jalkapalloyhteisöissä olisi varusteiden kierrätys.

“Varsinkin täällä Pohjoismaissa ollaan ehkä totuttu siihen, että tavarat voidaan vain heittää pois ja hankkia uutta. Olen useasti puuttunut tilanteeseen, jossa joku on ollut heittämässä vanhoja fudiskenkiä roskikseen. Ne voisi antaa eteenpäin jollekin niitä tarvitsevalle, kuten itse usein teen.”

Kestävän kehityksen tavoitteista hän nostaa esiin erityisesti koulutuksen merkityksen.

YK:n kestävän kehityksen tavoiteohjelmasta tavoite 4: “Taata kaikille avoin, tasa-arvoinen ja laadukas koulutus sekä elinikäiset oppimismahdollisuudet.”

“Osaavat ja tiedostavat ihmiset tekevät parempia yhteiskuntia, ja siksi koulutus on tärkeä”, Soiri perustelee.

Jalkapalloyhteisö on hänen mielestään hyvässä asemassa edistämään yhteisiä tavoitteita.

“Jalkapallo opettaa paljon taitoja, joita tarvitaan myös kaikessa muussa toiminnassa. Se aktivoi ihmisiä oppimaan, tuo ihmisiä yhteen ja opettaa ajattelemaan yhdessä sekä asettamaan yhteisiä tavoitteita. Kaikki nämä ovat olennaisia taitoja myös kestävän kehityksen tavoitteiden edistämisessä.”

Jalkapalloyhteisöä kuunnellaan ja seurataan monelta taholta, ja siksi se voisi Soirin mielestä käyttää asemaansa enemmän tärkeiden teemojen esiin nostamiseen.

“Jalkapallo on iso bisnes, joten se herättää paljon huomiota. Jalkapalloseuroilla on paljon vaikutusta etenkin nuoriin, ja siksi olisikin tärkeää näyttää esimerkkiä näissä asioissa ja sitä kautta opettaa nuoria kestävään elämäntapaan.”

Soiri kertoo huomanneensa, että Suomessa asiaa on jo otettu esiin.

“Tuntuu, että Suomessa kestävän kehityksen teemat onneksi ovat pinnalla ja esimerkiksi Palloliitto edistää näitä asioita omalla toiminnallaan. Olen ylpeä siitä, että Suomessa näistä asioista ainakin puhutaan.”

Suomella ja suomalaisilla jalkapalloyhteisöillä on Soirin mielestä hyvät edellytykset toimia kestävän kehityksen edelläkävijöinä.

“Suomessa koulutus on korkealla tasolla, siellä on hyvät resurssit ja osaavia ihmisiä. Olisi hienoa, jos Suomi toimisi edelläkävijänä näissä asioissa.”

Kohti EM-kisoja Soiri lähtee motivoituneena.

“Voimme mennä sinne ihan ylpeänä ja rinta rottingilla edustamaan Suomea. Kisoihin pääsy on iso saavutus ja niiden eteen on tehty paljon hommia.”

 

Pyry Soiri on esikuva monelle nuorelle

 

 

 

 

 

 

 

Teksti: Hertta Huovila, LiiKe