Materiaalit

Materiaalit

LiiKen globaalikasvatusmateriaalit ovat vapaasti käytettävissäsi! Haluamme kannustaa kaikkia liikunta- ja kasvatusaloilla toimivia opettajia, kouluttajia, ohjaajia, valmentajia, seuratoimijoita ja opiskelijoita yhdistämään liikunnan ja globaalikasvatuksen teemat. Tavoitteemme on kaksipuolinen. Haluamme tuoda globaalikasvatusta mukaan liikunnan opetukseen sekä liikuntaa osaksi globaalikasvatusta, koska liikunta ja leikki ovat osallistavia ja tunteita herättäviä, ainutlaatuisia opetusmetodeja. Haluamme innostaa niin tulevia liikunnan ammattilaisia kuin jo pitkän uran liikunnan parissa tehneitä huomioimaan liikunnan ja globaalikasvatuksen toimiva yhdistelmä ja käyttämään sitä kasvatustyössään.

Globaalikasvatuskalenteri 2015 – 2016

LiiKe on julkaissut lukuvuodelle 2015-16 globaalikasvatuskalenterin kaikille liikunnasta ja globaalikasvatuksen teemoista kiinnostuneille – erityisesti koulujen ja opistojen opettajille, seurojen valmentajille, liikunnanohjaajille, kerhojen vetäjille sekä liikuntakasvatusta opiskeleville. Kalenteri pitää sisällään jokaiselle kuukaudelle valitun Yhdistyneiden Kansakuntien teemapäivän sekä sitä käsittelevän liikunnallisen pelin tai leikin. Tästä löytyy kalenteriin liittyvä materiaalipankki. Toivotamme teille hyvää lukuvuotta ja mieliä avartavia liikuntahetkiä globaalikasvatuskalenterin parissa.

10 liikunnallista globaalikasvatusharjoitusta

Tämä pdf-lehtinen sisältää kymmenen erilaista liikunnallista globaalikasvatusharjoitusta käytettäviksi niin kouluissa, päiväkodeissa, seuroissa, clubeissa, kerhoissa kuin vanhainkodissakin. Leikkejä ja pelejä on myös helppo muunnella omalle ryhmälle sopivaksi.

Harjoitteiden lisämateriaalit tästä (.pdf)

Tansanialaiset liikuntaleikit

Tansanialaiset liikuntaleikit ovat kokoelma videoituja ja ohjeistettuja perinteisiä tansanialaisia lasten loruja, leikkejä ja pelejä, joissa yhdistyvät kansanperinne, musiikki, liike ja hauskanpito. Liikuntaleikit toimivat niin koulun liikuntatunneilla kuin seuran harjoituksissakin niin isoilla kuin pienillä.

Katsottavissasi on yhteensä 30 erilaista liikuntaleikkiä. Leikit on kuvattu Victoriajärven rannalla sijaitsevan Butimban ala-asteen pihassa. Videot ovat pituudeltaan minuutista kolmeen minuuttiin ja kaikkiin leikkeihin on nauhoitettu suomenkieliset ohjeet videon taustalle. Leikkien swahilinkieliset laulut on myös suomennettu. Ohjeiden lukemisesta vastasivat näyttelijä Laura Malmivaara ja toimittaja Arto Nyberg.

Näiden liikuntaleikkien tarkoituksena on tuoda pieni pala Tansaniaa suomalaisten lasten leikkeihin ja peleihin. Liikunnalliset leikit ja pelit ovat toiminnallinen ja osallistava tapa tutustua uusiin kulttuureihin, erilaisiin tapoihin sekä oppimaan uutta ennakkoluulottomasti ja avoimesti. Osa leikeistä on fyysisempiä kuin toiset. Osa sopii hyvin liikuntatunneille ja osa luokassa leikittäviksi. Tansanialaiset liikuntaleikit ovat osa LiiKen globaalikasvatushanketta, jonka kaikki materiaalit ovat vapaasti käytettävissänne.