“Urheilun voima on aivan mieletön, kun halutaan tehdä hyvää” sanoo entinen koripalloilija ja nykyinen kansanedustaja Ville Kaunisto

Liikunnan Kehitysyhteistyö LiiKe järjestää yhteistyössä SuomiAreenan kanssa keskustelutilaisuuden jalkapallosta ja Kestävästä Kehityksestä Allas Sea Poolilla 15.7.2021 kello 10.00–10.45. Keskustelemassa ovat jalkapalloilija Pyry Soiri, valmentaja Markku Kanerva, Presidentti Tarja Halonen, Palloliiton varapuheenjohtaja Katri Mattsson ja LiiKen puheenjohtaja Ville Kaunisto. Striimattavan tapahtuman juontaa toimittaja Janne Hopsu. LiiKen viestintäharjoittelija Hertta Huovila haastatteli kaikki osallistujat ja kyseli heidän suhteestaan jalkapalloon ja kestävään kehitykseen. Neljäntenä haastateltavana on entinen koripalloilija ja nykyinen poliitikko Ville Kaunisto.

 

Ville Kaunistoa on totuttu näkemään niin kotimaisilla kuin kansainvälisilläkin koripallokentillä. Viime vuosina hän on siirtynyt edustamaan eduskuntasalin oikeaa laitaa Kokoomuksen kansanedustajana.

Koripalloura on opettanut Kaunistolle yhteispelin merkityksen.

“Jos joukkueessa ei pidetä heikoimmista huolta, ei joukkuekaan menesty. Kaikkien tasapuolisesti mukaan ottaminen tulee joukkueurheilussa konkreettisesti esiin positiivisten tulosten kautta.”

Toisaalta urheilu-ura on opettanut Kaunistolle myös pitkän tähtäimen tavoitteita. “Kukaan ei yhdessä päivässä kehity riittävästi, vaan pitkän tähtäimen tavoitteiden

saavuttaminen vaatii sitoutumista ja työntekoa. Huomionarvoista niin urheilussa kuin yhtälailla hyväntekeväisyystyössä tai politiikassa on se, kuinka pieni osa kokonaisuutta työn näkyvä osa lopulta on. Suurin osa ratkaisevasta työstä tehdään kulisseissa silloin kun kamerat ja spottivalot eivät ole päällä.”

Kaunisto kokee joukkueurheilun olevan parhaimmillaan yhdistävää ja mukaan ottavaa.

“Suurin yhdistävä tekijä on se pallo. Se ei vaadi yhteistä kieltä eikä yhteistä historiaa, se ei kysy pelaajan ulkonäköä eikä varallisuutta. Pallo on universaali kieli, joka tuo ihmiset yhteen ympäri maailman. Siinä on mielestäni urheilun hienous ja juuri sen takia minua kiehtoo urheilun mahdollisuus tehdä hyvää ympäri maailman. Koen, että urheilun voima on aivan mieletön, kun halutaan tehdä hyvää.”

Kestävän kehityksen tavoitteet ovat keskeinen osa Kauniston työtä, ja niitä seurataan jatkuvasti esimerkiksi eduskunnan tulevaisuusvaliokunnassa, jossa Kaunisto on mukana.

“Urheilulla ja kestävällä kehityksellä on paljon mahdollisuuksia ja yhteyksiä. Yksi selkeä mahdollisuus ihan täällä Suomessakin tulee kiertotaloudesta eli esimerkiksi varusteiden uusiokäyttämisestä.”

Kauniston mukaan Suomessa kiertotalous on jo pitkällä, mutta hän näkee, että sitä voisi kehittää vielä sekä Suomessa että maailmalla.

“Se myös mahdollistaisi liikunnan ilon yhä useammalle, mikä on tietenkin tärkeää. Uskon, että olemme koko ajan enemmän menossa kohti sitä, että varusteita voidaan kierrättää ja jakaa.”

Kaunisto mainitsee urheilumaailmalla olevan merkittävästi valtaa, minkä takia sitä kuunnellaan ja katsotaan paljon ylöspäin.

“Suomessa on herätty yksittäisten huippu-urheilijoiden roolimalliajatteluun ehkä vähän hitaammin kuin muualla maailmalla. Urheilijoilla on kuitenkin paljon valtaa. Ensimmäisen askeleen on aina oltava se, että toimitaan itse esimerkillisesti, jotta voidaan myydä sitä ajattelua myös ulospäin.”

Kaunisto nostaa esimerkiksi Suomen mahdollisuuden toimia malliesimerkkinä maajoukkuetasolla huolehtimalla yhtäläisistä päivärahoista ja palkkioista nais- ja miesjoukkueissa.

Hän korostaa myös tyttöjen aseman merkitystä tasa-arvon kannalta.

“Tyttöjen ja naisten aseman parantaminen olisi merkittävä asia monissa yhteiskunnissa. Uskon, että liikunnan rooli tasa-arvon parantamiseksi on yllättävän suuri. Jos saamme tytöt mukaan liikuntaan, rakennamme tasa-arvoisempaa maailmaa, jossa ei ole erikseen asioita, joita vain miehet saisivat tehdä tai joita vain naiset saisivat tehdä. Sen sijaan käännämme ajattelua siihen, että kaikilla on oikeus tavoitella omia unelmiaan.”

Kaunisto kokee, että koulutus toimii useiden kestävän kehityksen tavoitteiden pohjana.

YK:n kestävän kehityksen tavoiteohjelmasta tavoite 4: “Taata kaikille avoin, tasa-arvoinen ja laadukas koulutus sekä elinikäiset oppimismahdollisuudet.”

“Jotta pystymme astumaan näihin kestävän kehityksen tavoitteisiin, on tärkeää antaa ihmisille koulutuksen kautta mahdollisuus työhön. Sen lisäksi, että työllä elätetään itseä tai perhettä, se auttaa ihmistä rakentamaan itselleen positiivista tulevaisuudennäkymää ja tuo uskoa huomiseen.”

Kaunisto kokee, että urheilumaailmalla on mahdollisuuksia liikunnan kautta edesauttaa tasa-arvoista koulutukseen pääsemistä ja oppimista.

“Koen, että urheilulla on hirveä valta ja mahdollisuus vaikuttaa, mutta se tarkoittaa sitä, että urheilumaailman pitää myös itse toimia sen mukaisesti. On todella vaikea vaatia muilta, jos ei itse siihen pysty. Siinä on maailmanlaajuisesti varmasti paljon parannettavaa, mutta ei auta muu kuin kääriä hihat ja ryhtyä töihin joka ikinen päivä.”

 

Ville Kaunisto

 

 

 

 

 

 

 

Teksti: Hertta Huovila, LiiKe