MC Koona räppäävä Kalle Havumäki ikävöi Tansaniaan, jossa hänet kohdataan omana itsenään

Kalle Havumäki lähti seitsemän vuotta sitten Tansaniaan Radio Valon yhteistyöprojektissa, ja rakastui maahan ja sen ihmisiin. Nyt 30-vuotiaana hän haaveilee asuvansa Tansaniassa vielä jonakin päivänä.

Kalle Havumäki kävi ensimmäisen kerran Tansaniassa vuonna 2014, jolloin erityisesti vammaisten toiminnan tukemiseksi perustettu Radio Valo kävi tutustumassa vammaisiin Mtwarassa. Radio Valo on osa kehitysvammaisille nuorille suunnatun Lyhty ry:n toimintaa, joka toimittaa kehitysvammaisten tuottamaa mediasisältöä.

Reissu oli monella tapaa ikimuistoinen, ja Tansania jätti lähtemättömän jäljen Havumäen sydämeen.

Toisen kerran Havumäki pääsi Tansaniaan LiiKen toiminnanjohtajan Ari Koivun kautta, jolle Tansania on tuttu paikka. Havumäkeä ja LiiKeä yhdistää rakkaus Tansaniaan ja liikuntaan.

Havumäki itse on tehnyt elämäntapamuutoksen kohti terveellisiä elämäntapoja, ja liikunnasta on tullut tärkeä osa Havumäen elämää. Siihen on innostanut ennen kaikkea liikunnallinen perhe. Havumäki kertoo nauttivansa erityisesti uimisesta ja salitreenistä.

“Haluan toimia esimerkkinä terveellisistä elämäntavoista.” Havumäki kertoo.

Räppiä Havumäki tekee artistinimellä MC Koo. Kiinnostus räppiin on herännyt 13-vuotiaana, ja siitä lähtien Havumäki on tehnyt musiikkia täydellä sydämellä. MC Koon kappaleet syntyvät yhdessä Lossi T:n kanssa.

Ensimmäinen MC Koon soolokappale Kuuma mimmi julkaistiin vuonna 2016 ja se saavutti paljon suosiota. Seuraavana vuonna julkaistiin albumi Koon maailma, jossa Rinneradio oli mukana.

“Kaikki kappaleet kertovat omasta elämästäni. Esimerkiksi Kolamies -biisi sai alkunsa yksinkertaisesti siitä, että pidän kokiksesta.” Havumäki kertoo.

Musiikissa Havumäkeä kiehtoo lyriikoiden ja hyvän fiiliksen lisäksi räppärin elämäntyyli, jossa esimerkiksi pukeutuminen ja musiikkivideot ovat iso osa imagoa.

Havumäki on luontainen esiintyjä ja nauttii siitä, kun pääsee valloittamaan yleisönsä. Hyvää pohjaa esiintymistaidolle on ollut luomassa Kalle Havumäen Ylessä työskentelevä äiti sekä Lyhty ry:n mediapajat, joiden kautta Havumäki on päässyt tekemään muun muassa radiosisältöä ja haastatteluita.

“Olen aina valmis esiintymään ja laittamaan hyvän shown päälle.” Havumäki sanoo.

Lokakuussa MC Koo valloittaa Helsingin Tavastia-klubin Salamarock-tapahtumalla yhdessä tunnettujen All Day Agencyn artistien, kuten Hassan Maikalin ja Eevil Stöön kanssa.

“Keikalla tulee olemaan niin hyvä meininki, että koko Tavastia pyörtyy.” Havumäki intoilee ja virnistää leveästi.

Lokakuun 12. päivänä pidettävä Salamarock juhlistaa MC Koon 30-vuotissyntymäpäivää, joka oli kesäkuussa. Tapahtuman tuotot keskittyvät Mtwarassa sijaitsevaan vammaisille nuorille suunnattuun keskukseen. Projekti toteutetaan yhdessä LiiKe ry:n kanssa.

“Vammaisia syrjitään siellä ja heitä pidetään sisällä taloissa. Heillä ei ole samanlaisia mahdollisuuksia esimerkiksi liikkua ja tehdä asioita.” Havumäki kuvaa vammaisten asemaa Tansaniassa.

Keskukseen on jo rakennettu luokkahuoneita sekä suunniteltu kursseja. Havumäki suunnittelee keskukseen omaa kahvilaa, jossa soi hyvä musiikki ja tarjotaan hyvää ruokaa.

Salamarock on järjestetty kahtena vuonna aikaisemminkin, ja silloinkin tuotot ovat menneet kehitysvammaisten tukemiseen Tansaniassa. Tapahtuma on saanut nimensä swahilin kielellä rauhaa tarkoittavasta Salama-sanasta.

“Salamarockin sanoma on, että jokaisella tulisi olla tasa-arvoiset oikeudet elää.” Havumäki painottaa.

Kehitysvamman takia Havumäki on joutunut kohtaamaan valitettavan paljon syrjintää ja ikäviä kokemuksia. Hän toivoo, että kehitysvammaisten kohteluun kiinnitettäisiin enemmän huomiota. Niin Suomessa kuin Tansaniassakin.

Vaikka vammaisten asema Tansaniassa on heikko, kokee Havumäki kuitenkin tulevansa kohdatuksi siellä eri tavoin, kuin Suomessa.

“Tansaniassa minut otetaan vastaan omana itsenäni. Siellä minua ei tuijoteta samalla tavalla kuin Suomessa.” hän kertoo.

Yksi syy Tansanian viehätykseen on myös rauhallinen ja rento tunnelma.

“Rauhallisuus on minulle tärkeää ja Tansaniassa on mielestäni chilli meininki ja kivoja ihmisiä. Koen, että Tansaniassa on rauhallisempi tunnelma kuin täällä.”

Havumäki ihailee suuresti tansanialaisia Bongo flava -artisteja, kuten Diamond Platnumzia sekä Rayvannya. Havumäen unelmana olisi jonakin päivänä päästä itsekin valloittamaan Tansanian suuret areenat.

Ensin pidetään kuitenkin tukikonsertti Salamarock Tavastialla 12.10.2021! Konsertin tuotoilla tuetaan tansanialaisten nuorten kehitysvammaisten koulutus- ja liikuntakeskuksen kunnostusta Mtwarassa. Tästä Havumäki puhuu joka päivä…

 

Teksti: Hertta Huovila

Kuvat: Marjukka Havumäki, Ari Koivu

 

Kalle on ystävä kaikkien kanssa Tansaniassa
Kalle juhlii kavereidensa kanssa Sansibarilla
Muusikot löytävät toisensa – vaikka Serengetissä
Kalle ja artikkelin kirjoittaja Hertta Huovila LiiKen toimistolla