Tulevaisuuden talvet huolettavat Protect Our Winters -järjestön Niklas Kaskealaa

Porissa järjestettävä SuomiAreena lähestyy hyvää vauhtia. LiiKe järjestää keskustelutilaisuuden maanantaina 11.7. klo 13. Kolmen vartin ajan keskustelun aiheena on “Missä liikut, kun ulkona on +50?”. Keskusteluun saapuu kuusi eri alojen toimijaa keskustelemaan tästä tärkeästä ja ajankohtaisesta aiheesta. Ennen SuomiAreenaa esitimme panelisteillemme visaisia kysymyksiä tulevaa keskustelua koskien. Seuraavana kysymyksiin pääsee vastaamaan Protect Our Wintersin Niklas Kaskeala.

 

Missä liikut, kun ulkona on +50?

Tämä on vähän epärelevantti kysymys, sillä en varmaankaan tule itse kohtaamaan tätä ongelmaa, kun en asu sellaisessa maassa missä tämä olisi realistista tai oikea ongelma. Mutta enemmän itseäni huolettaa talvien loppuminen. Ilmaston lämpeneminen aiheuttaa vakavan uhan talviurheilulle. Talviurheilu vaikeutuu, kun ei ole enää pakkasta niin ei ole myöskään suorituspaikkoja tai mahdollisuuksia harrastaa talviurheilua.

 

Mitä liikunta/urheilumaailma voi tehdä, ettei olisi +50 oven takana jo pian?

Taas tässä tärkeänä lähtökohtana, että kohta ei olisi joka paikassa vaan plussaa vaan myös talvet saataisiin pelastettua. Mielestäni tässä on kaksi tärkeää asiaa.

 

Ensimmäisenä urheilun ja liikunnan hiilijalanjälki. On tärkeää miettiä, miten liikutaan paikkoihin missä liikuntaa tai urheilua harrastetaan, jotta harrastamisen kuormitus ympäristölle on mahdollisimman pieni. Myös tulee kiinnittää huomiota siihen, miten liikutaan katsomaan urheilua.

 

Toisena asiana on urheilun hiilikädenjälki eli se, mitä liikunnasta näkyy ulospäin. Ihmiset seuraavat todella paljon urheilua ja urheilijoita, joten urheilu on iso yhteisö välittää ympäristöviestiä. Sen välittäminen urheilijoiden ja urheiluseurojen kautta on todella tärkeää. Kuitenkin jotta viesti on uskottava, on tekojen oltava oikeita ja konkreettisia eikä vain puhetta.

 

Mikä vastuu liikuntapaikkarakentajilla ja -suunnittelijoilla on?

Ennen kaikkea tulisi miettiä, mistä päästöt syntyvät. Todella iso osa päästöistä tulee liikunta-/urheilupaikkoihin menemisestä. Niihin pääsemisen tulisi olla mahdollisimman ympäristöystävällistä, eli paikat olisi mahdollista tavoittaa esimerkiksi kävellen, pyörällä tai julkisilla. Myös urheilutapahtumia on tärkeää päästä katsomaan ympäristöystävällisesti.

Rakennusmateriaaleista varsinkin betoni ja teräs on hyvin päästöintensiivisiä, joten jo olemassa olevien rakennusten kunnosta täytyisi pitää hyvää huolta. Näin ei tarvitse aina rakentaa uutta.

 

Olympialaisia ja muita isoja kisoja jaettaessa tulisi kiinnittää huomiota jo olemassa olevaan infraan. On vastuutonta, että kisat jaetaan aina uuteen paikkaan ja suorituspaikkojen rakentaminen aloitetaan alusta, kun vanhat paikat makaavat käyttämättömänä. Enemmän pitäisi järjestää tapahtumia jo olemassa olevissa paikoissa.

 

Niklas Kaskeala tietää mistä puhuu

Mitä sinä aiot tehdä, ettei +50 kolkuttele ovellasi?

Teen sekä työkseni että vapaa-ajalla ilmastohommia. On erittäin oleellista olla asioista äänessä. Myös urheilumaailman sisällä täytyy puhua ilmastokriisistä, koska ongelmat ovat isoja. Pitää pystyä puhumaan siitä, mikä on urheilumaailman rooli ilmastonmuutoksen torjunnassa. Tässäkin positiivinen hiilijalanjälki tärkeässä roolissa. Urheilumaailma on ilmastonmuutoksen estämisen kärjessä.

 

Teksti: Yvonne Koch/LiiKe