Paraurheilija Esa-Pekka Mattila toivoo urheilupaikkojen rakentamisen järkeistämistä

SuomiAreena lähestyy – Esa-Pekka Mattila toivoo urheilupaikkojen rakentamisen järkeistämistä

 

Porissa järjestettävä SuomiAreena lähestyy hyvää vauhtia. LiiKe järjestää keskustelutilaisuuden MTV-lavalla Porin torilla maanantaina 11.7. klo 13. Kolmen vartin ajan keskustelun aiheena on “Missä liikut, kun ulkona on +50?”. Striimi tilaisuudesta löytyy samasta linkistä. Keskusteluun saapuu kuusi eri alojen toimijaa keskustelemaan tästä tärkeästä ja ajankohtaisesta aiheesta. Ennen SuomiAreenaa esitimme panelisteillemme visaisia kysymyksiä tulevaa keskustelua koskien. Viime päivinä ennen SuomiAreenan keskustelua ajatuksiaan avaa paraurheilija ja Abilis -säätiön varapuheenjohtaja Esa-Pekka Mattila.

 

Missä liikut, kun ulkona on +50?

Lähtökohtaisesti ulkona liikkuminen on mahdotonta. Etelä-Euroopassa päivät ovat nyt jo niin kuumia, että siihen on ihan syynsä, miksi siellä vietetään siestaa.

Kaikki urheileminen tulisi varmasti tapahtumaan sisähallissa mahdollisuuksien mukaan.

Toinen fakta on se, että jos haluaa kilpailla kansainvälisesti, on lentäen matkustaminen välttämätöntä etenkin vammaisurheilijana.

 

Mitä liikunta/urheilumaailma voi tehdä, ettei olisi +50 oven takana jo pian?

Isolla skaalalla urheilupaikkojen rakentamisen järkeistäminen. Olemassa olevaa infraa tulisi hyödyntää huomattavasti nykyistä enemmän. Rion ja Sotshin kisakylät ovat karuimpia esimerkkejä siitä, kun rakennetaan uutta vain kisoja varten ja sen jälkeen kaikki rakennukset seisovat tyhjillään. Tätä pitäisi ehdottomasti välttää.

Näen kyllä arvon kansainvälisellä kilpailemisella, mutta kisakalentereita tulisi miettiä myös ympäristön kannalta, jotta turhaa matkustamista ei tulisi liikaa.

Isoissa sarjoissa esimerkiksi Amerikassa ja Venäjällä lennetään koko kausi läpeensä paikasta toiseen. Olisi hyvä miettiä, että onko siinä oikeasti mitään järkeä ja miten sen voisi toteuttaa jotenkin toisin.

 

Mikä vastuu liikuntapaikkarakentajilla ja -suunnittelijoilla on?

Kuten tuli jo mainittua, niin vanhojen kisapaikkojen hyödyntäminen on isossa roolissa. Aina ei tarvitse rakentaa uutta, vaan vanhoista rakennuksista tulisi pitää huolta.

Rakennusmateriaaleissa voi tehdä myös ympäristön kannalta vähemmän haitallisia valintoja. Betoni on todella ympäristöä kuormittavaa, joten on syytä miettiä voisiko rakentamiseen käyttää uusiutuvia materiaaleja.

 

Mitä sinä aiot tehdä, ettei +50 kolkuttele ovellasi?

Fakta on se, että jos haluaa kilpailla kansainvälisesti, on lentäen matkustaminen välttämätöntä etenkin vammaisurheilijana. Sitäkin voi kuitenkin järkevöittää ja välttää turhaa lentämistä ketjuttamalla matkoja sekä joskus jopa jättämällä jotain kisoja väliin.

Varsinkin kesällä julkisilla tai muuten ilman autoa liikkuminen on helpompaa. Kuitenkin näin liikuntarajoitteisena joutuu pohtimaan, että kuinka kannattavaa julkisilla liikkuminen on esimerkiksi treenaamisen kannalta.

Ruoanlaitossa pyrin kiinnittämään huomiota siihen, että lisään kasvisten määrää. Lihansyönti aiheuttaa niin valtavasti päästöjä.

 

Teksti: Yvonne Koch/LiiKe

Paraurheilija Esa-Pekka Mattila penää vastuuta liikuntapaikkarakentajilta