SuomiAreenaan tuleva toimittaja TERO KARHU: Liikunnalla on keskeinen rooli tulevaisuuden globaalin maailman rakentamisessa

Liikunnalla on keskeinen rooli tulevaisuuden globaalin maailman rakentamisessa

 

Porissa järjestettävä SuomiAreena pidetään tänä vuonna jo kesäkuussa! Liikunnan Kehitysyhteistyö LiiKe järjestää Porin puuvillan lavalla keskustelutilaisuuden keskiviikkona 28.6. klo 10–10.45. Kolmen vartin ajan keskustelun aiheena on ”Liikkumalla kestävämpi tulevaisuus”.

LiiKen paneelin juontaa toimittaja Janne Hopsu ja siihen osallistuu neljä eri alojen toimijaa keskustelemaan tästä tärkeästä ja ajankohtaisesta aiheesta: Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn, Olympiakomitean toimitusjohtaja Taina Susiluoto, toimittaja Tero Karhu sekä jalkapalloilija Nora Heroum.

LiiKen toiminnanjohtaja Ari Koivu ja LiiKen hallituksen puheenjohtaja, FitComm Oy:n toimitusjohtaja Riikka Rantakari alustavat aiheesta.

Esitimme SuomiAreenan panelisteillemme visaisia kysymyksiä tulevaa keskustelua koskien.

Näin LiiKen kysymyksiin vastasi entinen ammattijalkapalloilija ja nykyinen urheilutoimittaja Tero Karhu.

 

  1. Liikkumalla kestävää kehitystä, mutta mitä liikunta ja kestävä kehitys itsessään sinulle merkitsee?

Nämä ovat tärkeitä teemoja minulle henkilökohtaisesti. Näen nämä yhtenä tärkeimmistä ratkaistavista asioista yhteiskunnassa juuri nyt: Kestävä kehitys elinehto sille, että pystytään jatkamaan elämää tällä planeetalla nykymuodon kaltaisissa oloissa. Kestävä kehitys liittyy kaikkeen – arjen valintoihin, talouteen ja eri yhteiskunnan sektoreihin.

Kestävässä kehityksessä ollaan LiiKen ydinmission ja tehtävän äärellä. Tämä tarkoittaa vaikuttamista myös kehittyvissä maissa ja niiden kautta kestävään kehitykseen. Vaikuttaminen tapahtuu koulutuksella, jossa keskiössä ovat kestävän kehityksen teemat, tasa-arvo, yhdenvertaisuus ja ympäristön huomioiminen.

 

  1. Liikunta ja urheilu on politisoitunut voimakkaasti, miten politiikka voisi vaikuttaa kestävämpään ja pysyvämpään liikuntaan

Liikunnan näkökulmasta tiedämme tutkimusten kertoman mukaan missä kunnossa väestö on. Liikkumisen edistämisen pitää lähteä varhaiskasvatuksesta, perheistä, koulusta. Liikunta pitää nähdä tärkeänä työkaluna ja tätä yhteiskunnan pitää myös tukea.

Yhteiskunnan pitäisi pystyä luomaan harrastemahdollisuuksia etäisyyksille, joihin lapset pystyvät liikkumaan. Nyt esimerkiksi yläasteikäiset voivat joutua liikkumaan toiselle puolelle kaupunkia. Tärkeää on, että osallistuminen on mahdollista lähiseurassa tai lähiharrastuksessa. Näiden toteutumista mahdollistaa lähiliikuntapaikkojen rakentaminen.

Politiikka on ehdottomasti keskiössä, koska nämä ovat arvovalintoja. Mutta ymmärretäänkö liikuntaan liittyviä asioita? Liikunta tai sen puute voi rapauttaa yhteiskunnan. Haasteeksi näen sen, että liikkumisen edistämisen suhteen olisi tehtävä yli vaalikausien menevää politiikkaa.

 

  1. Liikuntamatkailu on koronan jälkeen kasvanut ja se tuottaa kymmenien miljoonien eurojen tuotot, miten sitä mielestäsi pitäisi kehittää vastuullisempaan suuntaan?

Äärimmäisen tärkeää liikuntamatkailussa on huomioida ekologinen, sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys: matkailu ei saa kuluttaa maapallon resursseja. Mitä tapahtuu lentämiselle? Pystytäänkö joskus lentämään hiilineutralisti? Aina voi pohtia, tarvitseeko matkustaa vai voisiko panostaa lähimatkailuun, johon pääsee liikkumaan kestävästi.

Liikuntamatkailu ei saa riistää paikallista yhteisöä, vaan matkailun pitää rakentaa matkailupaikkakunnan yhteisöä kestävällä tavalla. Tämä tarkoittaa myös luonnon monimuotoisuuden huomioimista. Matkailua noin yleensäkin pitää tarkastella pitkällä aikavälillä. – Matkailu kerryttää sosiaalista pääomaa, koska ihmiset tutustuvat eri kulttuureihin. Sitä ei siis noin vain kannata lopettaa, mutta se on tehtävä kestävästi.

 

  1. Liikuntapaikkarakentaminen ja paikalle saapuminen kuormittavat luontoa voimakkaasti – miten urheilu- tai liikuntatapahtumiin pitäisi suhtautua tulevaisuudessa?

 

Liikuntapaikkarakentaminen on politiikkaa: Pitäisi suosia lähiliikuntapaikkoja, joilla palvelut lähellä. Urheiluseuroille ei kannata osoittaa toimitiloja periferiasta.

On itsestään selvää, että kilpailupaikkoja on järjetöntä rakentaa kertakäyttöisesti. Ehkä tähän ollaan jo menossa, tai ainakin julkisessa keskustelussa järjettömät ratkaisut tuomitaan. Pitää suosia jaettuja kisoja, monikäyttöisiä areenoita tai selvittää voidaanko tehdä areenoita, joita voi siirtää.

 

  1. Jos LiiKellä olisi kaikki valta maailmassa, miten sinun mielestäsi sen pitäisi osallistua kestävän kehityksen, koulutuksen ja terveyden edistämisen maailmanlaajuiseen ”liikkeeseen”.

LiiKe tekisi oman osaamisensa kautta työtä, jota nytkin tekee, eli lisäisi koulutusta liikunnan avulla ja rakentaisi täten rakentaisi tasa-arvoisempaa maailmaa. LiiKe myös jatkaisi työtä samoilla kansainvälisillä areenoilla kuin tähänkin asti. Lisättäköön, että LiiKen työ on äärimmäisen tärkeää, koska liikunnalla on keskeinen rooli tulevaisuuden globaalin maailman rakentamisessa.

 

Teksti: Katja Arpalo, LiiKe

Tero Karhu