Tasa-arvo ja ihmisoikeus kasvatusta

Tasa-arvo ja ihmisoikeus kasvatusta

Kohti valoisampaa ja turvallisempaa tulevaisuutta

SDA tekee kovasti töitä, jotta tytöt olisivat jo nuorena selvillä omista oikeuksistaan ja että niitä kunnioitettaisiin.

”Pidämme seminaareja kouluissa säännöllisesti ja seuraamme myös kuinka opetuksemme ovat menneet perille. Ei siis pelkästään riitä, että tytöille kerrotaan mitä heillä on oikeus tehdä, vaan se pitää myös saada käytäntöön. Meillä on myös opetuskirjoja tarjolla. Lisäksi järjestämme turnauksia, missä opetetaan urheilun keinoin naisten oikeuksia. Autamme naisia myös pienten bisnesten alkuun, mikä auttaa ehkä perheen miehiä huomaamaan, että myös naiset voivat olla hyödyllisiä koko yhteisölle, Swai päättää.

Perheväkivaltaa ja naisten oikeuksia

Muutaman kilometrin päässä Mikindanin kaupungista sijaitsevassa Sabodon koulun pihalla käy kuhina. Koululla on alkamassa Sports Development Aidin järjestämä tilaisuus, johon ottaa osaa 20 koulua lähiympäristöstä. Mukaan on kutsuttu sekä koulujen opettajia että oppilaita.

”Seminaarin aiheena ovat perheväkivalta ja naisten oikeudet. Lisäksi opetamme tytöille jalkapalloilun perussääntöjä ja tarjoamme lounaan. Myös matkat maksetaan osallistujille ja he saavat mukaan jalkapallon vietäväksi omalle koululleen”, LiiKen toiminnanjohtaja Ari Koivu kertoo.

Seminaarin parissa ovat työskennelleet SDA:n paikallinen henkilökunta eli Thea Swai, Ludger Limu ja Salome Luwinda. Paikalla on puhumassa perheväkivallasta myös paikallinen terveysalan asiantuntija. Ensin aloitetaan kuitenkin jalkapalloharjoituksilla ja osallistujat pääsevät juoksemaan pallon perässä. Harjoittelun jälkeen ryhmä istuutuu sisälle kuuntelemaan tärkeää asiaa.

”Monet tytöt Tansaniassa eivät tiedä edes perusoikeuksiaan. Esimerkiksi tyttövauvan syntyminen perheeseen ei ole välttämättä kaikille perheille ilon asia. Naisia myös vähätellään usein, heitä pahoinpidellään ja asenne heitä kohtaan on negatiivinen. Me olemme täällä SDA:n puolelta muuttamassa asenteita ja kertomassa muun muassa naisten oikeuksista Tansaniassa”, SDA:n Moms & Daughters –hankkeen johtaja Thea Swai valottaa.

 

Uskomuksia täytyy oikoa

Tansaniassa on vielä tänäkin päivänä paljon uskomuksia, jotka istuvat tiukassa. Esimerkiksi raiskaustapauksissa nuoret tytöt eivät uskalla tai kehtaa pyytää apua. He pelkäävät joutuvansa häpäistyksi kommuunin edessä ja pettävänsä perheensä. Lisäksi monet luulevat, ettei esimerkiksi poliisi usko heitä, jos he väittävät moista tapahtuneen. Toiset tytöt myös ajattelevat, että on etuoikeus, jos pääsee nuorena naimisiin.

”Valistamme nuoria tyttöjä siitä, minne heidän tulee ottaa yhteyttä jos heille tehdään seksuaalista väkivaltaa. Jotkut myös uskovat virheellisesti, että heidän miehensä lyövät heitä rakkaudesta. Olisi hyvä, jos kouluihin saataisiin lisää asiantuntijoita puhumaan siitä, kuinka tällaiset asiat tulisi ratkaista. Nämä tytöt tarvitsevat terveitä ja uudenaikaisia esikuvia”, Swai uskoo.

Vanhemmat eivät neuvo

Tansanialainen kulttuuri on jokseenkin hyvin maskuliininen ja naisilla ei aina ole perheessä juurikaan sananvaltaa.  Nuoria tyttöjä ei välttämättä myöskään neuvota kotona riittävästi, vaan heidän kuvitellaan pärjäävän yksin jo melko nuorena.

”14-vuotiaat tytöt laitetaan pärjäämään omillaan eikä heille anneta esimerkiksi seksuaalikasvatusta. Tästä seuraa hyvin usein raskaaksi tuleminen teini-ikäisenä. Tämä puolestaan johtaa koulunkäynnin lopettamiseen”, Swai harmittelee.

Kulttuuriin ja uskontoon viittaavat uskomukset ovat suurimpia syitä siihen, miksi naisten oikeuksia rikotaan. Monet ajattelevat, että naisten paikka on vain kotona, eikä heitä kunnioiteta. Myös naisten työpaikka-ahdistelua tapahtuu yleisesti.

”Neuvomme tyttöjä raportoimaan oikeille henkilöille, jos heitä ahdistellaan seksuaalisesti töissä. Normaaliin työsuhteeseen ei kuulu lähentely eikä tyttöjen tarvitse siihen suostua”, Swai painottaa.